google-site-verification: google2558cefb58148d5d.html
 
man. 21. jun. | Haraldshaugen Camping AS

Bytog Mandag - Lørdag

Velkommen om bord i Bytoget . Vi tar deg med på en hyggelig rundtur i «sildabyen». Haugesund har en unik historie å fortelle om hvordan sildefiske bygget byen. Avgang fra campingen man-lør klokken 10:00
Registreringen er lukket
Bytog Mandag - Lørdag

Time & Location

21. jun. 2021, 10:00 – 15. aug. 2021, 15:00
Haraldshaugen Camping AS, Krossvegen 5, Haugesund, Norway

About The Event

Turen starter i sentrum og kjører i rolig tempo ut mot Hasseløy, eller «Bakarøyna» som den kalles her i byen.  Der tar vi en runde og ser på denne øya som spilte en sentral rolle i «klondyket» som oppstod da silda inntok Haugesund på 1800-tallet Her ligger blant annet Staalehuset som var nord-europas største lagerbygg.

På vei tilbake over Hasseløybrua kan du se rett bort på statuen av Harald Hårfagre. Denne viking-kongen spilte en viktig rolle i det å samle Norge til ett rike. Dette klarte han i år 872 etter slaget ved Hafrsfjord.  Regionen har en rik viking-historie, og det får du høre mye om under turen som tar oss ut til Haraldsstøtta som er et minnesmerke etter nettopp slaget ved Hafrsfjord.

Etter et stopp ved Haraldshaugen går turen tilbake mot sentrum igjen. I Karmsundsgata  hvor toget kjører er det mye trafikk. Dette viser hvordan byen i dag fremstår som en moderne, middels stor, norsk by med stor aktivitet innen fiske, shipping, handel og oljerelatert industri.

Når vi er tilbake i Byparken kan vi se de gamle trærne som ble plantet tidlig på 1900-tallet. De bærer fortsatt på minner fra 2. verdenskrig da bombesplinter boret seg inn i trærne og står der den dag i dag.

Det ville vært naturlig å kalle Haugesund for «Jugend-byen», når det kommer til antall hus bygget i den stilen, men den tittelen er tatt av Ålesund, på tross av at den byen har langt færre jugend-bygg enn Haugesund. 

Byarkitekten Einar Halleland har tegnet mange  av jugend-husen og hans varemerker var tårn og spir i ulike varianter som du kan se rundt om hvor toget kjører.  Huset i Strandgata 92 utmerker seg som et smykke av et bygg hvor Hallelands signatur er synlig.

I den sørlige delen av byen ligger området hvor de nyrike etter svimlende inntekter på fisk og frakt under 1. verdenskrig kunne utfolde seg med store hus og hager.

Når vi igjen er tilbake i bykjernen er det tid for å bli kjent med byens italienskinspirerte rådhus som stod ferdig 1931. I 2010 ble det kåret til Norges fineste rådhus. Er du enig? Se og døm selv.

Nå er det ikke så lenge igjen før Bytoget er tilbake på stasjonen, men først kan du se og kanskje høre Vår Frelsers kirke fra 1901. Kirken er tegnet av Einar Halleland som her har tegnet et 53 meter høyt tårn som gav brannvesenet god utsikt over Haugesund i mange ti-år etter at kirken stod ferdig.

Da svinger vi ned Torggata, inn i Sørhauggata før vi tar farvel på stasjonen vår i Kaigata.

Håper du har hatt en hyggelig tur med Bytoget i Haugesund og lært litt mer om hvordan «Sildabyen» har blitt som den er i dag.

Del dette arrangementet